Реплика на шедьовърът от 60-те FIAT ABARTH

Няма пълна статистика за победите на автомобили с марката Абарт, но само в рамките на 15 години – от 1956 до 1971 г. са регистрирани над 7.300 победи. Шосейните модификации на Абарт също печелят много фенове. Разликите в между серийните фиати и модификациите са големи.
Нормален Фиат 500 има мощност на мотора 13 к.с. и максимална скорост от 85 км/ч, а версията Абарт е два пъти по-мощна с максималната скорост 118 км/ч. Скоро след това се появява и модификацията Абарт на Фиат 850, който развива 200 км/ч .
На 31 юли 1971 г. Карло Абарт продава фирмата на Фиат, а спортния отбор – на Енцо Осела. Абарт се превръща в състезателното подразделение на Фиат и е под ръководството на прочутия конструктор на двигатели Аурелио Лампреди. Така фактически продължава традицията Абарт да подготвя различни модели и модификации.
Това което сме направили е реплика на МАЛКИЯ ГОЛЯМ FIAT ABARTH.
ИСТОРИЯ

Ford model T Speedster
OРГИНАЛА с екипирания с 1,4-литров турбодвигател, на наточеният дребосък предизвиква асоциации с машина на времето и силно напомня за модела 1000 TC, от който в периода 1961-1971 г. бяха произведени хиляда бройки. Тогава неговата мощност бе 60 коня, но по-късно се покачи на 112. Имайки предвид незначителното тегло на автомобила (600 килограма), тези показатели бяха достатъчни да го превърнат в малка ракета на колела. Отличителните му белези, започвайки от карирания червено-бял покрив и завършвайки с масивните брони и хищната предна решетка, сега са интерпретирани в условията на новото време.
Зад предната маска са разположени отворите за въздух, водещи към водния радиатор, тези на двата междинни охладителя, както и входът на каналите, отвеждащи въздушните маси към спирачките. Снежнобялото лаково покритие и червените коруби на страничните огледала също притежават автентично излъчване.
И накрая по цялата каросерия, както и отвътре, изпъкват състезателни ленти, цветни емблеми и надписи. Липсва единствено отвореният заден капак, който в най-добрите времена за марката – 60-те години, бе просто задължителен. Всъщност неговото отпадане си е съвсем логично решение на автомобилните дизайнери, тъй като четирицилиндровият двигател е разположен отзад. По този начин откритият двигател имал достъп до повече охлаждащ въздух. Освен това се твърди, че ъгълът на стърчащия капак повлиява благоприятно върху цялостната аеродинамика на каросерията.
При този вариант много зрители остават запленени от необичайната гледка на първообраза, движещ се със „забравен” отворен капак.