За нас

Преди

След

Валентин Дойчинов

НАЧАЛОТО

В детските ми спомени се е запечатал един автомобил – „Аdler“ от 1937 год., кабриолет, който баща ми беше купил от човек, който пък го влачил към ДСО „Вторични суровини“ – имаше такова предприятие по времето на „онзи строй“, в което са погинали стотици, а може би и хиляди „ветерани“ – леки, лекотоварни и товарни автомобили и автобуси. Та, стоеше си той – Адлерът кротко в двора ни, а аз не разбрах кога и как се „разболях“ по тая „пущина“, както казваше дядо ми. С няколко думи – вирусът „ретро автомобили“ си го нося от дете та до днес. Не, че съм пораснал – но това е друга тема. Този вирус е поливалентен – в него има страсти, емоции, любов и…още нещо. Но за него няма открита ваксина. Аз и не търся такава – отдавна престанах да се боря с диагнозата колекционер. И обичам автомобилите, защото са построени от агрегати, възли и механизми в една система. Система, която ме балансира някак си в безсистемния ни и безсмислен свят.

ВАЛЕНТИН ДОЙЧИНОВ

Първият автомобил

Закупен и реставриран

Първият автомобил, който закупих и в последствие реставрирах, е на прочутия в миналото легендарен колоездач – Милко Димов. Подарен му от Общинския комитет на БКП – Сливен за забележителните му международни успехи (Обиколката на Египет, Пробега на мира и редица републикански шампьонатни, титли и награди) И така, само след около 3400 часа бях готов – от „А“ до „Я“, с първата моя „голяма любов“, както се казва. Макар, че автомобилът беше гаражен когато го купих – прочутият бай Милко беше човек на години и поддръжката му е била символична. Но, това е история. Сега „Оlimpya-та“ живее началото на втората си младост.

Следват американските класически автомобили:

„BUICK Master Six“

Шедьовърът от 1928 год. – „BUICK Master Six“ – лимузина с невероятен комфорт. Лимузина с каквато се е гордял не безизвестният Ал Капоне. В интерес на истината Капоне е имал много сериозен авто парк, сред който екземпляр от притежавания от мен модел. Не за друго, а защото е изпреварил времето си по мощност и комфорт. През 1928 год., когато „FORD“ модел „А“ е струвал 350-380 $, то въпросният модел на BUICK е струвал 2225,00 $!!! Автомобил за хора от „висшата“ класа, за аристократи и банкери, за принцеси и екзотични красавици. Невероятен за времето си лукс, тапицерия в royal red и злато, щори и удобства, които ще ви изненадат. 4+1 места.

„Ford A`` 1928 год.

Другият интересен автомобил е „Ford A“ от 1928 год. Стил, елегантност, красота, удобство, вятър в косите, завистливи погледи….. Кабриолет, 3+1 места.

„Мercedes SSK``

Следва Легендарният „Мercedes SSK“. Произвеждан от 1924 год. до 1927 год. Хегемон със 7000 куб. см. и турбо, през следващите няколко години на престижното състезание „24 часа на Льо Ман“ във Франция и, разбира се, в Европа. Неповторима тръпка и усещане за екстремност, съвременност и скорост. Кабриолет в „Страстен“ цвят – огнено червен хамелеон, 3+1 места.

И това е само началото на представянето….